Nieuws

Wij als bestuur van het Gilde hebben besloten om het Koningsschieten op 1 juni  aanstaande niet door te laten gaan vanwege een nog te groot risico door corona.

Het bestuur zal nog overleggen over of we het later in het jaar of helemaal naar volgend jaar moeten hevelen.

Minister President Rutte heeft ook aangekondigd dat er tot 1 september voorlopig geen grote festiviteiten gehouden mogen worden.

Of er überhaupt nog iets dit jaar georganiseerd kan en mag worden zal geheel van de coronacrisis afhangen , we kunnen niet meer doen dan ons zoveel mogelijk aan de regels te houden en hopen dat deze verschrikkelijke toestand snel voorbij gaat.

Wij missen de gezelligheid , het samenzijn , de schietconcoursen .

Hopen dat we jullie toch weer allemaal in goede gezondheid terug kunnen zien als het weer is toegestaan om elkaar te ontmoeten bij de club.

Blijf allen gezond.

Bestuur “St. Sebastianus”V

.

.

.

Gilde stopt na 52 jaar met organiseren van kermis

‘We zijn dankbaar dat we dit mochten doen’ 

‘Tien dagen voor de kermis kwamen we erachter dat we de spiegeltent die we hadden besteld, niet zouden krijgen omdat die verrot was’, herinnert Hein Groenen zich. ‘Uiteindelijk kon ik de tent van Piet Janssen uit Siebengewald regelen, en die was nog goedkoper ook! We hielden acht gulden over aan onze eerste kermis.’

Samen met de oud-voorzitters Jan Ambrosius, Herman Smits, Gerrit ten Haaf en Theo Smits haalt organisator van het eerste uur Hein herinneringen op aan het 52 jaar lang organiseren van de kermis in Middelaar. Het gaat de Gilde-leden aan het hart, maar ze moeten een punt zetten achter een lange periode vol mooie herinneringen.    

‘Het gaat niet meer’, legt Herman uit. ‘We hebben te maken met vergrijzing, minder vrijwilligers en minder inkomsten. Dan houdt het een keer op.’

‘Maar het was een prachtige tijd en we hebben er een schitterend terrein en clubgebouw aan overgehouden’, zegt Jan. ‘We zijn dankbaar dat we dit zo lang hebben mogen doen.’

Pierre d’n Bekker

Meer dan een halve eeuw geleden kwam Pierre ‘d’n Bekker’ Smits aan het Gilde vragen of zij het organiseren van de kermis van hem en zijn schoonvader, Lambert Lamée, over wilde nemen. Het leverde allemaal niks meer op. De toenmalige Gilde-leden hadden er wel oren naar. Ze mochten de tent – voor niks – op blijven zetten naast de bakkerij, Pierre leverde zelfs gratis elektriciteit en water. In ruil daarvoor mochten Pierre’s zoon en dochters gratis naar binnen.

De Gilde-leden leerden en improviseerden al doende. Zo kwamen ze erachter dat goede muziek van groot belang was. ‘De drummer van de eerste band, de Silver Stars, zei tegen ons: ‘Jullie hebben andere muziek nodig.’ Zo haalden we de Lucky Stars, The Seven Hills en  Spring naar Middelaar’, weet Hein nog. ‘Die bands hadden hun eigen fans die overal mee naar toe gingen. In die jaren hadden we 700, 800 man in de tent.’

Brandblussers

Incidenten waren er natuurlijk ook. Zoals die keer dat kwajongens alle brandblussers hadden leeggespoten in de tent. Een reden om ’s nachts de tent te gaan bewaken, ook vanwege de muziekapparatuur die erin stond. ‘We hebben zelfs nog een keer onder de tap geslapen’, lacht Theo. 

Toen Pierre’s dochter Monique naast het ouderlijk huis ging bouwen, verkaste de tent naar het schoolplein aan de overkant van de Dorpsstraat. Maar de Middelaarse kermis bleef populair, bij de inwoners en bij de omringende dorpen. ‘Op de maandag kwam het Middelaarse publiek. Dan was het één grote reünie’, vertelt Herman. ‘We vonden de maandag eigenlijk altijd de mooiste dag, al was de woensdag financieel de beste.’

‘Dat kwam omdat we de exploitant van de draaimolen vroegen om die middag te draaien’, zegt Hein. ‘Kinderen waren ’s middags ook welkom, en dat trok weer meer mensen.’

Ze vertellen over geëmigreerde dorpsgenoten die in september naar Nederland kwamen, zodat ze op maandag op de Middelaarse kermis konden zijn. ‘Daar zagen ze de hele familie en hoefden ze veel minder familiebezoekjes af te leggen.’

Gerrit vertelt over een dorpsgenoot die een rondje voor de hele tent wilde geven. Hoeveel dat kostte? ‘Ik zei: 500 gulden, dan is het wel goed.’

En natuurlijk was er de spiegelgladde dansvloer, een ideetje van Hein. ‘Dan maakten we op zondag de vloer goed schoon en liepen dan rond met een afwasborstel om druppels kaarsenvet rond te strooien. En dan zaagsel erover. Het was levensgevaarlijk’, lacht Gerrit.

Regels

Maar tijden veranderden. Bands verhoogden hun prijzen, de regels van gemeente en brandweer werden strenger. Kermisexploitanten morden over de leges. Dieptepunt voor het Gilde was de eis van de gemeente dat de kermis vanaf 2013 in De Koppel gevierd moest worden. ‘Dat zou geen verschil maken’, zegt Jan. Maar de (oud-)bestuursleden zijn unaniem: een kermis hoort in de tent. ‘Daarna zag je ook de teruggang’, zegt Theo.

Jan: ‘Vaste bezoekers uit omringende dorpen kwamen niet meer, de sfeer was weg.’ Ook de inzet van een paar inwoners van Middelaar om tenminste voor de kinderen een aantal attracties te behouden kon het tij niet meer keren. 

Uiteindelijk hakte het bestuur de knoop door: er wordt geen kermis meer georganiseerd. 

‘Het is triest dat het zo loopt’, zegt Herman. ‘Een stukje cultuur gaat verloren.’

Maar het Gilde mag trots en met voldoening terugkijken: het waren vele, vele mooie kermisjaren.

De Dorpsquiz willen we wel graag behouden en verplaatsen we naar een later te bepalen datum in oktober geeft  Herman aan.

Foto-onderschrift: V.l.n.r. Jan Ambrosius, Herman Smits, Hein Groenen, Gerrit ten Haaf en Theo Smits.

.

.

.

Herman Smits  50 jaar lid 

Keizer Herman is gehuldigd met zijn 50 jaar lidmaatschap van                Gilde St Sebastianus hij kreeg de gouden speld opgespeld door Tiny, dit gebeurde tijdens onze jaarvergadering  met  St-Sebastianus dag.

 

 

 

 

Koning en Jeugdkoning bij het Gilde St. Sebastianus te Middelaar 2019

 

                                         

Op 2e Pinksterdag, 10 juni 2019 werd het jaarlijkse Koning(in)­ schieten gehouden op het schuttersterrein De Kolk van “Gilde Sint Sebastianus” waar Marco Hermsen zich tot de nieuwe koning van het gilde heeft geschoten.

Ook heeft Juup Boekholt zich tot jeugd koning van het gilde geschoten.

De uitdaging van dit Koning/in schieten ging tussen gilde zuster Willemien Thoonen en gilde broeders Sjaak Gossens en Marco Hermsen.

Heel bijzonder voor Marco want hij was in 2017 Jeugdkoning.

In mei is hij 18 jaar geworden en mocht hij dus voor de eerste keer mee doen bij de volwassenen.

Marco wist de titel in deze zeer spannende strijd te winnen.

Bij het  27e schot op de romp heeft Marco zich tot Koning 2019 geschoten.

Hij is de jongste Koning ooit bij het “Gilde Sint Sebastianus”

De uitdaging bij de jeugd ging tussen Juup Boekholt en Tim Kuiltjes.

Juup Boekholt deed voor de eerste keer mee en heeft zich, op de vogel van de jeugd, bij het 24ste schot op de romp tot jeugdkoning 2019 geschoten.

Evenals voorgaande jaren heeft het publiek met het lepel schieten meegedaan en hiermee werden mooie vleesprijzen gewonnen na een spannende strijd.

Rond 18.00 werden Marco en Juup geïnstalleerd tot Koning en Jeugdkoning 2019.

Aansluitend was er gelegenheid voor de Gilde leden ,familie, publiek en Gildes uit de regio om de beide Koningen te feliciteren.

De middag werd gezellig opgeluisterd door “Muziekkapel de Everlanders”

De kinderen werden vrolijk geschminkt en konden volop genieten van het  springkussen.

Het was een zonnige, sportieve en geslaagde middag voor het “Gilde Sint Sebastianus”.